Wil jij ook skeeleren in de winter? Geef je dan nu op voor de indoor-skeelertraining voor de jeugd en volwassenen. Meer informatie.

Nieuwsbericht

Aanbod: Nieuw! Groepsapp voor skeelertochten
   (14-04-2016)

Wil je op de hoogte gehouden worden over de wekelijkse donderdagavond skeelertochten (en ook andere toertochten) via de groepsapp, stuur dan even een WhatsApp naar 06 29 29 24 09 (Dirk Verschoor). Dan wordt je aan de groepsapp "Skeelertoertochten" van onze vereniging toegevoegd en krijg je voortaan alle berichten.

Meer informatie over de donderdagavondtochten staan in onze trainingskalender.

Skeelertochten vind je bij de evenementen.

(Terug naar boven)


Griezeveen in de media: Skeelerseizoen Grieze Veen maakt een mooie start!
   (05-04-2016)

4 april vond de eerste skeelertraining van schaats- en skeelervereniging 't Grieze Veen weer plaats bij de Intratuin. Het was een goede en gezellige opkomst. Skeeleraars van jong tot oud bonden de skeelers weer onder. Met een lekker avondzonnetje werden de eerste rondjes weer gemaakt door de jeugd. Bij de volwassenen werden de eerste kilometers weer gereden. Vooraf gaand aan de training werd de nieuwe groepsindeling bekend gemaakt en daar hoort natuurlijk een groepsfoto bij.

Nieuwe skeeleraars kunnen zich nog altijd aanmelden voor het nieuwe skeelerseizoen. Er wordt altijd op maandagavond getraind. Er zijn groepen voor beginners, gevorderden en wedstrijdrijders. Op woensdagavond is er een droogtraining in het Schaffelaarse bos. Daar wordt gewerkt aan conditie en coordinatie.  't Grieze Veen heeft er weer zin in en kijkt uit naar een mooi skeelerseizoen!

Bekijk alle foto's in ons fotoalbum 'Skeeleren jeugd'

(Terug naar boven)


Artikelen: Waarom sneeuwijs zo slecht is
   (25-12-2009)

Hieronder een in dec. 2009 door de KNSB gepubliceerde uitleg over sneeuwijs, waarin (op een wat technische manier) het fenomeen sneeuwijs goed uit de doeken gedaan wordt.

Sneeuw is eigenlijk luchtig water. Je zou het kunnen vergelijken met mist. Rondom zo'n waterdeeltje is zeer veel lucht. Als die waterdeeltjes bevriezen en sneeuw vormt is dat bevroren water omgeven met veel lucht. In wezen is de lucht ingesloten in de sneeuw.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo'n deken van sneeuw met zeer veel lucht als een isolator werkt en de ijsgroei tempert.

Sterker nog, door het relatief warme water oner het ijs kan het ijs weer opwarmen en gaan smelten. In plaats van dikker ijs wordt het ijs dunner. Verschillende ijsmeesters hebben dan ook geconstateerd dat het ijs in zo'n geval dunner kan geworden in plaats van dikker. Dat smelten van het ijs maakt ook dat de sneeuw vochtig kan worden. Door de luchtige structuur zuigt de sneeuw als het ware het water op maar het vormt geen compacte massa. Bij een enkel nachtje  strenge vorst bevriest de sneeuw in combinatie met het water wel, maar kunnen er nog tal van luchtdeeltjes ingesloten zijn. Die ingeloten lucht maakt het sneeuwijs broos. Zo broos zelfs dat het plotseling kan breken. Sneeuwijs kan in het geheel geen druk hebben. Scherpe schaatsen snijden dan ook direct in zo'n luchtige ijslaag.

Dubbeltjesijs
Maar er zijn meer eigenaardigheden rond sneeuwijs. Zo heb je gebieden in Nederland waar zich nogal wat dubbeltjesijs vormt. Dat dubbeltjesijs ontstaat met name in de veengebieden waar gasbelletjes ingesloten raken in gezond zwart ijs. In sneeuwijs raken deze gasbellen niet ingesloten maar onsnappen door de sneeuw. Daarmee ontstaat een minuscuul kleine opening waardoor direct water kan lopen. Het gevolg is dat er zwakke plekken ontstaan en meestal vormt zich daar dan een natte sneeuwplek op het ijs. Zo'n plek levert weer broos ijs op.

Belasting ijs door sneeuw
Tot slot nog de belasting vanhet ijs door sneeuw. Sneeuw heeft normaal een soortelijk gewicht van circa 200 kg per m3. Dat wil zeggen een laagje sneeuw van 10 cm geeft een belasting van 20 kg per vierkante meter. Die belasting valt wel mee maar als die sneeuw natter of compacter wordt neemt het gewicht wel toe tot 500 a 600 kg/m3. De 10 cm dikke sneeuwlaag wordt dan plots 50 tot 60 kg per vierkante meter. Met de geringe ijsdiktes zoals die er waren wordt dat een te grote belasting voor het ijs en gaat het scheuren met als gevolg dat sneeuw een natte brijachtige pap wordt. Dat is dan sneeuw vermengt met water. In de sneeuw nog altijd veel ingesloten lucht. Bevriest die brij dan is er als het echt hard vries niet veel aan de hand, maar zodra de temperaturen zoals nu maar iets boven het vriespunt komt is dat ijs direct broos het breekt direct af. Ofwel je zakt direct door nat bevroren sneeuwijs.

De enige oplossing in geval van sneeuwijs is een kleine dooiperiode.

Dirk de Groot,
Docent cursus Natuurijsmeester
Voorzitter IJsclub Baambrugge

(Bewerkt tot een "tijdloos" artikel door Webmaster 't Grieze Veen)

» Reageer (Reacties: 0)

(Terug naar boven)


Artikelen: KNSB waarschuwt schaatsliefhebbers voor veiligheid
   (01-01-2009)

Hoogland (KNSB) ? De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond roept schaatsers op verstandig en voorzichtig om te gaan met natuurijs. Aangezien schaatsliefhebbers lang hebben moeten wachten op een goede natuurijsperiode, zijn veel schaatsers minder goed geoefend en kennen soms de gevaren van natuurijs niet meer. Vooral kinderen onder de 15 jaar komen voor het eerst in aanraking met natuurijs en zijn hierdoor niet bekend met de gevaren.

Op natuurijsbanen, onderhouden en gecontroleerd door bij de KNSB aangesloten verenigingen, kan vaak al snel geschaatst worden, zo ook op ondergelopen stukken land.

Willen schaatsliefhebbers toch schaatsen op open water (sloten, vaarten, vennen, plassen etc.), dan adviseert de KNSB de volgende voorzorgmaatregelen in acht te nemen:

 • Ga nooit alleen op pad.
 • Neem altijd een Natuurijs Veiligheidsset mee bestaande uit een priem en een stuk touw. Hiermee kan uit het ijs geklommen worden bij het door het ijs zakken.
 • Informeer naar de plaatselijke ijsomstandigheden.
 • Kijk uit voor windwakken, vooral bij laagstaande zon.
 • Kijk uit bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig.
 • Schaats nooit in het donker.
 • Opletten als de kleur van het ijs verandert.
 • Pas op bij afvoerplaatsen van industrie.
 • Waar waterwegen op elkaar uitkomen is het ijs vaak door stroming minder dik.
 • Ook vaargeulen houden risico?s in.
 • Als er sneeuw is gevallen en het ijs is niet geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen.
 • Pas op bij kistwerken.
 • Wees extra waakzaam bij mist.
 • Neem een voldoende uitgeruste EHBO set mee.
 • Na onder het ijs geschoten te zijn zwem dan naar de donkere plek toe, hier bent u door het ijs gegaan. Bij besneeuwd ijs dient de schaatser juist naar het lichte gedeelte te zwemmen.
 • Controleer de ijsdikte. IJs dunner dan 8 cm is gevaarlijk.
 • Draag hoofdbescherming; een fietshelm of een smartcap voorkomen ernstig hersenletsel bij een val op het hoofd.
 • Zorg bij felle koud voor extra bescherming.
 • Zorg voor goed passende schaatsen.
 • Eet en drink op tijd.

» Reageer (Reacties: 0)

(Terug naar boven)


Artikelen: Voorkom blessures
   (22-11-2008)

Momenteel wordt er in de media veel aandacht besteed aan het dragen van goede bescherming bij het schaatsen. Ook bij de shorttrack-clinic tijdens de afgelopen KNSB-verenigingsdag werd dit onderwerp aangehaald.

Wie meer wil weten over sportblessures in het algemeen hiervoor terecht op: www.voorkomblessures.nl. M.b.v. duidelijke 3D-animaties worden verschillende sportblessures gevisualiseerd.
Klik hier om m.b.v. een 3D-animatie meer te weten te komen over mogelijk hoofdletsel bij het schaatsen.
Klik hier om een 3D-animatie over een polsblessure bij het skeeleren te bekijken.

» Reageer (Reacties: 0)

(Terug naar boven)


Artikelen: Skeeler clinics
   (11-06-2008)

In overleg kan door 't Grieze Veen een korte skeeler clinic voor kinderen verzorgd worden (zie foto's hieronder). Op deze manier wil de vereniging het skeeleren promoten.
Kinderen kunnen tijdens deze clinic proeven hoe het is om gezamelijk in een klasje te skeeleren en les te krijgen bij 't Grieze Veen.
Willen kinderen zich verder ontwikkelen in het skeeleren, dan worden zij van harte uitgenodigd zich bij onze vereniging aan te sluiten. Voor meer info kunt u mailen naar .

» Reageer (Reacties: 0)

(Terug naar boven)


Artikelen: Nieuwe verkeersregel skaters/skeeleraars
   (03-04-2008)

Per 1 april 2008 geldt er voor skaters/skeeleraars een nieuwe verkeersregel:

Behalve op de stoep of het voetpad mogen skaters voortaan ook op het fietspad. En als er geen fietspad of stoep is, mogen skaters op de rijbaan.

Overigens blijven skaters/skeeleraars in wettelijke zin voetgangers.

» Reageer (Reacties: 2)

(Terug naar boven)


Ogenblik a.u.b. ...